Ağrı Tedavileri

 

İstanbul Nörocerrahi ve Ağrı Merkezi omurga kaynaklı bel-boyun ve sırt ağrılarını cerrahi dışı yöntemler ile tedavi eder. Tecrübelerimiz uygun hastalarda flororkopi kılavuzluğunda yapılan omurga enjeksiyonlarının minimum yan tesir ile ağrılarda dramatik iyileşme sağlar. İşlem esnasında X-Ray kullanımı uygun ilaç karışımının belirlenen mesafelere en doğru ve kusursuz şekilde verilmesine imkan tanır.

Merkezimizde adı geçen enjeksiyonlar Amerika’nın en büyük ağrı merkezlerinden biri olan Darthmouth- Hichcock Medical Center standartlarında uygulanmaktadır.

Ağrı Tedavisinde Enjeksiyon Tipleri

  • ESE Epidural Steroid Enjeksiyon
  • Epidural enjeksiyonlar sinirlerdeki enflamasyonun azalmasına yardımcı olur.
  • Bu enjeksiyonları sıklıkla fıtık, siatik, kanal daralması ve radikülopati tedavisinde kullanırız.
  • Faset enjeksiyonları omurlar arasındaki eklemlere yapılır. Bu fasetler sıklıkla artrit ve zorlama neticesinde etkileşir.
  • Sinir blokları kanal daralması, fıtık, faset kistleri neticesinde ağrıya sebeb olan perifik bir siniri etkisiz hale getirmek için kullanırız.

Lomber Faset Eklem Enjeksiyonları

Faset Eklemler Nedir?

“Z” eklemler olarak da bilinen faset eklemler, omurların komşu omurlarla üst üste bindiği yerin her bir yanında, omurganın arkasında (posterior) yerleşmiştir. Faset eklemler denge ve sağlamlık (stabilite) sağlar ve omurgaya eğilip bükülme özelliği verirler. Komşu omurların iki yüzeyinden yapılmışlardır ve ince bir kat kıkırdak ile ayrılırlar. Eklem, kese benzeri bir kapsülle sarılıdır ve snovyal sıvı (omurga hareket ettiğinde iki kemik yüzeyi arasında sürtünmeyi azaltan ve ayrıca kıkırdağı besleyen, yağlayıcı bir sıvı) ile doludur.

Faset Eklem Enjeksiyonu Neden Yapılır?

Faset eklem enjeksiyonunun iki nedeni vardır: teşhis (ağrının kaynağını belirlemek için) ve tedavi (tespit edilen anormalliği tedavi etmek için).

Bel ağrılarının çoğu, birkaç hafta içinde kendiliğinden veya dinlenme, antienflamatuar ilaçlar, fizik tedavi veya egzersiz gibi geleneksel tedavilerle iyileşecektir. Altı haftadan daha uzun bir süredir bel ağrısından muzdaripseniz ve geleneksel tedavi yöntemlerinin yardımı olmadıysa, doktorunuz omurganın yapılarını incelemek için manyetik rezonans görüntüleme (MRI) veya bilgisayarlı tomografi (BT) gibi teşhise yönelik testler isteyebilir. Faset eklemdeki bir sorun (enflamasyon, tahriş, şişme veya artritler) bel ağrısına yol açabilmektedir. Teşhis için yapılan testler faset eklemde bir anormalliği işaret edebilir, bu da ağrının kaynağının faset eklem olduğunu düşündürebilir. Ancak bazen ağrının kaynağı faset eklemken sonuçlar normal çıkabilir, öte yandan anormal sonuçlar da sorunun daima faset eklemden kaynaklandığını göstermez.

Bel ağrısının kaynağının gerçekten bir faset eklem olup olmadığını tespit etmek için bir enjeksiyon (bazen “blok” olarak da adlandırılır) verilebilir. Faset eklemin içine küçük bir miktar anestetik veya uyuşturucu ilaç enjeksiyonu ağrıyı azaltır veya ortadan kaldırırsa, bu durum ağrının kaynağının faset eklem olduğunu gösterebilir. Bu, faset eklem enjeksiyonunun teşhise yönelik kullanımıdır.

Ağrının kaynağı olarak bir faset eklem belirlenirse, anestetik ajanlar ve antienflamatuar ilaçlar daha uzun süreler için ağrın kesilmesini sağlayabilir.

 

Enjeksiyonlar Nasıl Yapılır?

Faset eklem enjeksiyonları, lokal anestezi altında siz uyanıkken ve iletişim kurabilir durumdayken gerçekleştirilir. İşlem sırasında daha rahat olabilmeniz için bazen sağlık uzmanınız size ilaç verebilir. Enjeksiyon genellikle siz röntgen masasında midenizin üzerine yatar durumdayken gerçekleştirilir. Enjeksiyon işleminden önce, EKG, kan basıncı manşonları ve kan-oksijen takip cihazları takılabilir.

Doktorunuz veya bir asistan, etkilenmiş eklemin üzerine denk gelen alanı temizleyecek ve sterilize edecektir. İşlem süresince muhtemelen, doktorunuzun iğneyi doğru faset ekleme yerleştirmesine izin veren floroskopik x ışınlarına maruz kalacaksınız. Dikkatli bir yerleştirme işleminden sonra doktorunuz enjeksiyon bölgesi üzerini örten cildi uyuşturmak için lokal anestetik kullanacaktır. Sağlık uzmanınız asıl ilacı eklem kapsülünün içine enjekte etmeden önce bunun için uygun bölge olup olmadığından emin olmak amacıyla ekleme röntgen ışınlarında gözükecek kontrast madde (boya) enjekte edecektir.

 

Özel Hazırlıklar Var Mı?

Uygun bölge tespit edildikten sonra, doktorunuz anestetiği (çoğunlukla lidokain veya bupivakain) ve antienflamatuarı (genellikle bir kortikosteroid) enjekte edecektir. Enjeksiyonun doğru yere yapıldığından emin olmak ve ilave enjeksiyonlar gerekip gerekmediğini tespit etmek için, ağrınızın geçip geçmediği size sorulacaktır. Bu işlem, etkilenen faset eklemlerinin sayısına bağlı olarak tekrar edilebilir. Asıl enjeksiyonlar sadece birkaç dakika sürdüğü halde, tüm prosedür genellikle 30 ilâ 60 dakika arasında sürer.

Faset ekleminize enjeksiyon gerekiyorsa, prosedürün üç gün öncesinden başlayarak herhangi bir nonsteroid anti enflamatuar ilaç (NSAID) almamanız gerekir. Genellikle enjekiyondan en az dört saat önce herhangi bir ağrı kesici de almamalısınız. Sağlık uzmanınızla beraber tüm ilaçları gözden geçirin. Enjeksiyon gününde bazı sağlık uzmanları işlemden dört saat önce su dâhil, bir şey yiyip içmemenizi önerirler. Ancak, insülin kullanan bir şeker hastasıysanız sağlık uzmanınıza bu durumu bildirin; prosedürden önce normal yeme içme alışkanlığınızı değiştirmeniz gerekmeyebilir. Prosedürden önceki dört saat içinde ilaç almanız gerekiyorsa, bir yudum suya izin verilebilir. Enjeksiyondan önce yiyecek ve su kısıtlaması ile ilgili olarak sağlık uzmanınızla beraber durumu gözden geçirin. İşlem için kıyafetinizin çoğunu çıkarmanız ve omurganıza erişebilmek için arkadan açılan bir önlük giymeniz istenebilir.

 

Enjeksiyondan Sonra Ne Olur?

İşlemin hemen ardından, ağrınızın azaldığını veya tamamen dindiğini hissedebilirsiniz. Sağlık uzmanınız, ağrınızın rahatlama seviyesini değerlendirmek için normal olarak ağrıya neden olan bir hareket yapmanızı isteyebilir. Nadiren de olsa bazı hastalar enjeksiyondan birkaç saat sonra bacak güçsüzlüğü, uyuşukluk veya karıncalanma hissettikleri halde, prosedürden hemen sonra yürüyebileceksiniz. İlaçlar tepki sürenizi etkileyebileceği için, enjeksiyondan hemen sonra araba kullanmak genellikle önerilmez. Prosedürün ardından sizi eve götürebilecek birisi olması gerekebilir.

Evdeyken, enjeksiyon bölgenizde olabilecek herhangi bir ağrıyı buzla veya sağlık uzmanınızın yazdığı ilaçlarla tedavi edebilirsiniz. Genellikle bu durumu önemsememeniz ve ilk gün kendinizi zorlamamanız önerilir. Enjeksiyonun anestetik kısmı zamanla ortadan kalktıktan sonra, bel ağrınız geri gelebilir. Enjeksiyonun steroid kısmının ağrıyı kesmeye başlaması, yedi ilâ on gün sürebilir. Genellikle ilk günün ardından ağrınızın izin vereceği oranda günlük aktivitelerinize geri dönebilirsiniz; ancak, izin verilecek özel aktiviteler hakkında sağlık uzmanınızdan öneriler almak için onunla beraber durumunuzu gözden geçirmelisiniz. Çoğu durumda enjeksiyonu izleyen gün işe geri dönebilirsiniz.

Tedaviye yönelik yapılan ilk faset enjeksiyonu sonrası ağrınız dinmezse, aynı bölgede enjeksiyon tedavileri genellikle önerilmemektedir.

Araştırma, prosedürün uygulandığı hastaların %18-63’ünde faset enjeksiyonlarının altı aydan daha uzun bir süre boyunca bel ağrısını dindirebildiğini bulmuştur. Faset enjeksiyonlarının tek başına bir ağrı tedavisi olmaktan ziyade, hastanın diğer geleneksel tedavi şekillerini (fizik egzersiz, yoga, germe ve eğilme) uygulayabilmesine izin veren bir yöntem olarak kullanılması önerilmektedir.

 

Faset Enjeksiyonu Kimlere Yapılmamalıdır?

En az dört veya altı hafta süren bir ağrınız yoksa ve diğer geleneksel tedavi türlerini denemediyseniz, bel ağrınızın tedavisinde faset enjeksiyonlarını olmamalısınız. Aşırı kanama eğiliminiz varsa veya kanın pıhtılaşmasını önleyen antikoagülan bir ilaç, örn. coumadin veya heparin alıyorsanız, bu prosedür tavsiye edilmez; bu ilaçları alıyorsanız sağlık uzmanınıza bunu söylemelisiniz. Bel ağrınızın nedeni bir enfeksiyon veya tümör olarak teşhis edilmişse, ağrıyı dindirmek için başka yolların kullanılması da önerilebilir.

 

Yan Etkiler Var Mı?

Hemen hemen her tıbbi prosedürün yan etkileri olabilir ve herhangi bir tedavi almadan önce bu olasılığı daima doktorunuzla görüşmeniz gerekir. Enjeksiyon bölgesinde ağrı, kanama, enfeksiyon veya ağrının kötüleşmesi, faset enjeksiyonlarının yan etkileri arasında sayılabilir. Steroid ilaçların yan etkileri ise, sıvı tutulumu, kilo alma, kan basıncında artış, duygu durum dalgalanmaları ve uykusuzluk olabilir. Steroidden kaynaklanan bu yan etkiler genellikle geçicidir.

Epidural Steroid Enjeksiyonu

Bel-Boyun Ağrılarının Cerrahi Dışı Tedavisi

Epidural Steroid Enjeksiyonu

Tedaviniz hakkında net bir bilgiye sahip olmanız, ağrınızla baş etmede size önemli ölçüde yardımcı olur. Bu broşür, epidural steroid enjeksiyonuna dair bilgiler içermektedir ve umuyoruz ki size yardımcı olacaktır.

 

Epidural Steroid Enjeksiyonunun Amacı Nedir?

Epidural steroid enjeksiyonu, omurilik sinirlerinin tahrişi nedeniyle ortaya çıkan ağrıyı tedavi etmek için ağrı giderici ilaçların bel ve boynunuzdaki sinirlerin çıktığı ufak bir alana direk olarak uygulandığı bir işlemdir. Omurilik, dural kese adı verilen koruyucu bir katman tarafından sarılıdır. Bu kese, omuriliği yıkayan ve besleyen omurilik sıvısını içerir. Dural kesenin dış yüzeyi ve omurga kemikleri arasındaki boşluk ise epidural alandır. Omurilikten çıkan sinirler omurgadan geçer ve epidural alan içinden geçerek vücuda dağılırlar.

Epidural enjeksiyonlar, ağrınızın olduğu bölgeye göre boynunuza (servikal), sırtınıza (torakal) veya belinize (lumbar) uygulanabilir.

 

Bu İşlemde Neler Yapılır?

Epidural steroid enjeksiyonu, özel işlem odasında uygulanan bir işlemdir. Hastanede yatmayı gerektirmez. Güvenliğiniz ve rahatınız için size bir takım cihazlar (EKG monitörü, kan basıncı manşonu ve bir kan oksijen seviyesi takip cihazı) bağlayabiliriz. Ayrıca, rahatlamanız için damar içi ilaç verebiliriz. Karnınızın üzerine yüzükoyun yatacaksınız. Cildiniz antiseptik bir çözeltiyle temizlendikten sonra ağrı duymamanız için doktor size uyuşturucu bir iğne yapacaktır. Bu iğne birkaç saniye yanma hissi yaratabilir.

Uyuşturucu ilaç etkisini gösterdikten sonra, doktor, floroskop adı verilen özel bir röntgen makinesinin yardımıyla başka bir iğne yerleştirecek ve iğnenin doğru yerde olup olmadığını anlamak için de bir radyo opak boya (kontrast madde) enjekte edecektir. İğne uygun konuma geldiğinde, uyuşturucu ilaç (anestetik) ve anti enflamatuar ilaç (kortizon/steroid) karışımını verecektir. İlaç enjekte edilirken, her zaman hissettiğiniz bel ağrınıza benzer bir ağrıyı hissetmeniz normaldir. Bu iyi bir işarettir ve ilacın doğru yere gittiğini gösterir. Ağrı genellikle süratle kaybolur.

  • Bu İşlemde Uyuyabilir Miyim?
    Bu işlem için uyumanıza gerek yoktur; ancak sizi rahatlatacak yeteri kadar ilaç alacaksınız.
  • Bu İşlem Ne Kadar Zaman Alır?
    Epidural steroid enjeksiyonu normal olarak 5-10 dakikadan fazla zaman almaz.
  • İşlemin Tekrarı Gerekir Mi?
    İlk enjeksiyon sonrası ağrılardaki azalma düzeyine göre arada minimum 2-3 hafta olmak üzere nadiren enjeksiyon yenilenmesi gerekebilir.

 

İşlemden Önce Ne Yapmalıyım?

İlaç alacağınız için, işlemden önceki dört saat içinde bir şey yiyip içmemenizi öneririz. Eğer şeker hastasıysanız, yemek yeme ve ilaç programınızı doktorunuzla konuşmanız gerekir.
Aldığınız bazı ilaçları, işlemden birkaç gün önce kesmeniz gerekebilir. Lütfen, aldığınız tüm ilaçları –bitkisel destekler veya vitaminler de dâhil olmak üzere – doktora hatırlatınız. Doktor, ilaçları ne zaman bırakmanız gerektiğini veya bırakıp bırakmayacağınızı size söyleyecektir. Kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsanız işlemden 3 gün önce kesmelesiniz.

Astımınız olup olmadığını veya daha önceden yapılmış bir radyoloji incelemesinde (BT taraması, anjiyo vb.) kullanılan kontrast maddeye karşı gösterdiğiz alerjik tepkiyi (yani, kurdeşen, kaşıntı, nefes almada güçlük, hastanede yatmayı gerektirmiş herhangi bir tedavi) ya da kabuklu deniz hayvanlarına (karides, istakoz, yengeç, deniz tarağı) karşı alerjik reaksiyonunuz olup olmadığını doktora söylemeniz çok önemlidir. Doktor, epidural steroid enjeksiyonu işlemi öncesinde almanız için size bazı ilaçlar verebilir.

Bu işlem öncesinde, soğuk algınlığı, ateş veya nezle belirtileri yaşamışsanız doktora söyleyiniz.

İşlem öncesi ve sonrası aklınıza gelen tüm sorular için ve ağrılarınızın durumu ile ilgili olarak bizi rahatlıkla her zaman arayabilirsiniz. Deneyimli ekibimiz size yardımcı olmaktan mutlu olacaktır.

 

Ağrılarınız Ne Zaman Geçer?

Enjeksiyondan hemen sonra, uyuşturucu ilaca bağlı olarak çok daha iyi hissedebilmenize rağmen, birkaç saat içinde ağrınızın tekrar ortaya çıkma ihtimali vardır. Steroid enjeksiyonunun etkisini gösterebilmesi için birkaç gün geçmesi gerekebilir. Maksimum düzelme enjeksiyondan 1-2 hafta sonra görülür.

 

Epidural Steroid Enjeksiyonunun Riskleri Nelerdir?

Nadir görülmelerine karşın bu riskler şunlardır:

  • ilaca alerjik reaksiyon
  • sinir hasarı
  • enjeksiyon bölgesinde morarma
  • enjeksiyon bölgesinde enfeksiyon
  • başağrısına yol açan dura delinmesi


Ciddi bel ağrısı, bacaklarınızda yeni bir uyuşukluk veya güçsüzlük, geçmeyen baş ağrısı veya enjeksiyon bölgesinde enfeksiyon belirtileri olursa, acilen doktora haber verin.

 

Başka Bir Enjeksiyon İçin Randevu Nasıl Alabilirim?

İlk enjeksiyon sıklıkla ağrılarınızda tama yakın bir düzelme sağlayacaktır. Ancak yeterli düzelme olmaması olasılığına karşı sıklıkla size 3 enjeksiyonluk bir randevu verilecektir. Enjeksiyon ile beraber size fizyoterapi de önerilebilir. Bu durumda enjeksiyonlar fizik tedavi seansları ile koordineli götürelecektir. Eğer ilk enjeksiyon sonrası ağrılarınız yeterli oranda düzelmezse lütfen bize haber verin. İlk enjeksiyon sonrası hafif bir düzelme hissetderseniz size 2. veya 3. enjeksiyonu önerebiliriz. Eğer ağrılarınız yeterli düzeyde azalırsa diğer randevularınızı memnuniyetle iptal edebiliriz.

 

İLETİŞİM BİLGİLERİ

INCA İSTANBUL NÖROCERRAHİ VE AĞRI MERKEZİ
Dikilitaş Mahallesi, Hakkı Yeten Cd. Selenium Plaza, 10/C Blok Kat:13 Şişli, İstanbul, Türkiye

INCA İSTANBUL NÖROCERRAHİ VE AĞRI MERKEZİ
Dikilitaş Mahallesi, Hakkı Yeten Cd. Selenium Plaza, 10/C Blok Kat:13 Şişli, İstanbul, Türkiye

Site Kullanım Koşulları ve Gizlilik

© 2025 Op. Dr. Kerem Bıkmaz. All Rights Reserved.

Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.
Sitemizde anlatılan tüm cerrahi işlemler hastane ortamında uygulanmaktadır.

ByFlash Agency

Please publish modules in offcanvas position.